EAN:
9788383174624
Autor:
Wydawnictwo:
Data premiery:
2025-03-26
Rok wydania:
2025
Oprawa:
broszurowa
Format:
190x115 mm
Strony:
160
Cena sugerowana brutto:
36.99zł
Stawka vat:
5%
Rzym i Watykan Pascal Lajt
Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!
Z czego słynie rzymska kuchnia?
Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?
Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?
Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?
Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!
Wbrew temu, co myślą niektórzy - Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek - hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.
Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome
Sezon na karczochy
Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku - smażonego (carciofo alla giudia) - i po rzymsku - gotowanego (carciofo alla romana).