Strefa marek
Rzym i Watykan

EAN:

9788383174624

Wydawnictwo:

Data premiery:

2025-03-26

Rok wydania:

2025

Oprawa:

broszurowa

Format:

190x115 mm

Strony:

160

Cena sugerowana brutto:

36.99zł

Stawka vat:

5%

Zapowiedź

Rzym i Watykan Pascal Lajt

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu!

Z czego słynie rzymska kuchnia?

Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi?

Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej?

Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie?

Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta!

Wbrew temu, co myślą niektórzy - Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek - hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich.

Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome

Sezon na karczochy

Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku - smażonego (carciofo alla giudia) - i po rzymsku - gotowanego (carciofo alla romana).