Strefa marek
Szparagi solić, krety gubić. Księga domowych...

EAN:

9788381507240

Wydawnictwo:

Klasa:

18+

Data premiery:

2025-11-19

Rok wydania:

2025

Oprawa:

twarda

Format:

250x200 mm

Strony:

323

Cena sugerowana brutto:

79.91zł

Stawka vat:

5%

Kulinarny rarytas sprzed 150 lat w stylowej oprawie graficznej. Urzekające autentyzmem połączenie prywatnej książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego. A zarazem - pełne smaczków świadectwo epoki i apetyczna porcja wiedzy na temat życia w ziemiańskim dworze.


Domowy zbiór przepisów i porad, notowanych przez dziesięciolecia w tym samym zeszycie, zapoczątkowała w latach 40. XIX wieku Józefa z Łempickich Morawska, pani we dworze w Jurkowie niedaleko Leszna. W ślad za nią kolejne kobiety z jej rodziny gromadziły w nim różnorodne przepisy kulinarne - na konfitury z róży i sorbet z akacji, leguminy i pieczenie, potrawy codzienne i odświętne przysmaki. Ale także wypróbowane domowe sposoby na to, jak czyścić jedwabne suknie, tuczyć drób, sadzić tulipany, uprawiać szparagi i leczyć cholerę.


Rękopis przetrwał do naszych czasów, a stworzona w ten sposób domowa księga urzeka staroświeckim stylem, intryguje pomysłowością i różnorodnością przepisów. Uzupełniona o wstęp wprowadzający w realia epoki, a także malarskie ilustracje oraz autentyczne zdjęcia i listy z archiwum rodzinnego, niczym wehikuł czasu pozwala zanurzyć się w atmosferę tętniącego życiem wielkopolskiego dworu.