EAN:
9788382093599
Autor:
Wydawnictwo:
Rok wydania:
2025
Oprawa:
broszurowa
Strony:
366
Cena sugerowana brutto:
59.00zł
Stawka vat:
5%
Książka w sposób wszechstronny i przystępny tłumaczy zależności między człowiekiem, środowiskiem i klimatem. Omawia także relacje między sposobem produkcji żywności, jej jakością, stosowaną dietą, a stanem naszego zdrowia. Pokazuje, w jak skomplikowanym ekosystemie żyjemy i tłumaczy destrukcyjne procesy, które uruchomił człowiek. Naukowcy alarmują, że negatywne zjawiska w sferze klimatu i przyrody nawzajem się wzmacniają i im później rozpoczną się działania naprawcze w skali globalnej, tym większe będą koszty i ryzyko porażki. Dowodzą zarazem, że transformacja światowego systemu żywnościowego to najlepsza inwestycja efekty będą nawet 1020 razy większe niż koszty! Priorytetem transformacji powinna być dbałość o zdrowie ludzi. Poprawa stanu zdrowia człowieka i jakości jego życia to także powstrzymanie dewastacji planety i ocieplenia klimatu. Pisaliśmy tę książkę z nadzieją, że młodzi ludzie, po zapoznaniu się ze skalą problemów i sposobami ich rozwiązania, staną się siłą napędową wdrażania koniecznych zmian. W nich jest nadzieja na lepszą przyszłość nas wszystkich.
dr hab. inż. Tadeusz Pomianek, prof. WSIiZ Prezydent Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Jest to pozycja bardzo ciekawa, dająca dokładne i perspektywiczne informacje odnośnie do naszej planety, teraźniejszego stanu, przyszłych konsekwencji []. Książka ta dotyczy ważnej dziedziny, jaką jest istnienie ludzkości na planecie Ziemi teraźniejszy stan i przyszłe rokowania. Książka zawiera nawiązania do sytuacji w Polsce, Unii Europejskiej i na świecie. Zdecydowanie podnosi ona wiedzę w dziedzinie ochrony klimatu, z wyszczególnieniem ochrony gleby, wody i środowiska, które są niezbędne, by populacja ludzka w przyszłości istniała na Ziemi.
dr Paula Misiewicz, Harper Adams University, Newport