EAN:
9788397645318
Autor:
Wydawnictwo:
Rok wydania:
2025
Oprawa:
twarda
Format:
240x170 mm
Strony:
240
Cena sugerowana brutto:
130.00zł
Stawka vat:
5%
Do tej pory na rynku nie było atlasu, który zawierałby tak szeroki zakres informacji o czynnikach mogących powodować fizjologiczne zmiany na roślinach uprawnych. Najczęściej spotykane zawierają informacje tylko o objawach niedoborów składników pokarmowych. Aspekt ten uzupełniliśmy i rozszerzyliśmy o większą liczbę składników, z których niedoborami możemy się spotkać, ale dodaliśmy też część opisującą inne czynniki, powodujące szereg przeróżnych zmian fizjologicznych na roślinach, jak susza, nadmiar wody, kwaśny odczyn gleby, zalegająca w glebie słoma, ale też fitotoksyczność herbicydową, fungicydową i nawozową. Czynniki te mogą dawać niejednoznaczne objawy, jednak postaraliśmy się o unikatowe zdjęcia zjawisk, które występują w warunkach polowych.
Ogromną wartością są właśnie zdjęcia ilustrujące opisywane czynniki. Warto zwrócić uwagę, że część zilustrowanych objawów można zaobserwować tylko w kontrolowanych warunkach, np. doświadczeniach wazonowych, gdzie sztucznie tworzy się warunki np. niedoborów pierwiastków. W przypadku większości mikroelementów ich niedobory na plantacjach produkcyjnych są zjawiskiem bardzo rzadkim. Niemniej ich znajomość pozwoli wykluczyć niektóre przyczyny i uniknąć diagnostycznej pomyłki.
W atlasie skupiliśmy się na najważniejszych uprawach w naszym kraju, czyli zbożach, rzepaku, kukurydzy, buraku cukrowym, ziemniaku oraz nieco mniej popularnych słoneczniku i soi. W przypadku każdego gatunku dogłębnie wyjaśniamy proces powstawania objawów, wskazujemy miejsca na roślinie i polu, gdzie najczęściej występują i przedstawiamy podstawowe kroki zaradcze. Ta publikacja to pozycja obowiązkowa dla każdego rolnika i doradcy.