Strefa marek
Sycylia

EAN:

9788383174648

Wydawnictwo:

Data premiery:

2025-07-30

Rok wydania:

2025

Oprawa:

broszurowa

Format:

190x115 mm

Strony:

160

Cena sugerowana brutto:

36.99zł

Stawka vat:

5%

Wyspa słońca, granity i czerwonych pomarańczy

- Co wyróżnia sycylijską pizzę?

- Które święto na Sycylii obchodzi się najhuczniej?

- Gdzie w Palermo spróbować najlepszego street foodu?

- Którą trasą wejść na Etnę?

Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najpiękniejsze plaże Sycylii!

Sycylia to raj kąpieli morskich, wodnych i podwodnych wypraw, spacerów i odpoczynku na szerokich plażach. Sycylia to także kolebka nauki, kultury, sztuki i literatury. Od tętniącego życiem Palermo przez starożytne Syrakuzy, malowniczą Taorminę z widokiem na Etnę po antyczne Agrigento i pełną uroku Katanię - Sycylia urzeka, fascynuje i przyciąga niepowtarzalnym klimatem, atmosferą i oryginalną kuchnią.

Dominika Friedrich

autorka bloga @sycyliabocznymidrogami

Sycylijska granita

Na terenie Włoch granita jest robiona z pokruszonego lodu z syropem, natomiast na Sycylii wytwarzana mieszanka utrzymuje się w konsystencji półpłynnego kremu, czymś pomiędzy musem i lodami. Możliwości smakowe są nieskończone: kawowa, cytrynowa, truskawkowa, pistacjowa, migdałowa, morwowa, figowa, melonowa, arbuzowa, brzoskwiniowa z winem malvasia...