Największym skarbem człowieka jest zdrowie! Co jeść, jak, kiedy i ile, aby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najbardziej znanych specjalistów dietetyki leczniczej - Swietłana Iwanowna Iljina. W serii książeczek Zdrowie na twoim stole znajdziesz zbiór diet, wskazówek i rekomendacji żywieniowych. Wybierz dla siebie te, które uznasz za najlepsze, i stosuj konsekwentnie, aby uzyskać pożądany efekt leczniczy. Większość chorób spowodowana jest niewłaściwym odżywianiem się - pozbawionym produktów roślinnych, w tym roślin dietetycznych oraz dietetyczno-leczniczych, czyli środków stosowanych od stuleci jako zapobiegających i leczących różne dolegliwości oraz choroby. Niniejsza publikacja mówi właśnie o tych popularnych, a czasem rzadkich środkach, które w walce o zdrowie ofiarowała nam natura. W Polsce posiadamy około 2200 gatunków roślin uprawnych lub dziko rosnących, a wśród nich około 200 gatunków było i jest stosowanych w ziołolecznictwie. Zaletą tych leków jest: - zawartość związków, do których organizm ludzki przyzwyczajony jest od wieków; - zespolone działanie poszczególnych ich składników leczniczych; - zawartość witamin, soli mineralnych, garbników czy olejków eterycznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.